×

BUCURESTI, 27 MAI 2016

COMUNICAT DE PRESA

„CENTRU DE EXCELENTA IN MEDICINA TRANSLATIONALA” INVESTITIE DE 9.7 MILIOANE DE EURO LA INSTITUTUL CLINIC FUNDENI

INSTITUTUL CLINIC FUNDENI a derulat incepand cu 21 decembrie 2012, pe durata a 35 de luni, proiectul „CENTRU DE EXCELENTA IN MEDICINA TRANSLATIONALA”, co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala in baza contractului de finantare incheiat cu Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica in calitate de Organism Intermediar.

Valoarea totala a proiectului care face obiectul finantarii nerambursabile este 43.652.966 lei, din care

34.968.118 lei reprezinta asistenta financiara nerambursabila.

INSTITUTUL CLINIC FUNDENI este o unitate sanitara publica in subordinea Ministerului Sănătătii. Fondat in 1959, ICF a acumulat o veche traditie in patologia dificilă cardio-vasculară, hepatică, renală, digestivă, hematologică, etc.

Medicina translatională reprezinta legatura stransa dintre cercetarea fundamentala si cea clinica, asigurand ca rezultatele noilor tehnologii medicale dezvoltate sa isi gaseasca suportul si finalitatea la patul bolnavului. Prin rezultalele directe obtinute, investitia realizata cu sprijinul finantarii nerambursabile, va permite specialiştilor din Institut să abordeze aceste patologii nu numai prin prisma practicii clinice de zi cu zi, ci şi sub aspectul cercetării fundamentale. Astfel, la finalul proiectului putem enumera ca principale rezultate:

  • Realizarea sediului Centrului de Excelenta in Medicina Translationala, cladire structurata constructiv pe 4 nivele, in incinta caruia se regasesc 4 Laboratoare Centrale – Chirugie experimentala, Gastroenterologie si hepatologie, Biologie Moleculara, Anatomie Patologica, la care se adauga spatii de studiu, invatamant, spatii tehnice, toate insumand o suprafata desfasurata de aproximativ 3.551 mp;
  • Dotare cu tehnologie de varf in cercetarea biomedicala, peste 200 echipamente medicale de CD, la care se adauga echipamente IT si dotari;
  • Infrastructura educationala, de invatamant corespunzatoare pentru studenti, doctoranzi, cercetatori, medici rezidenti si care va atrage tineri specialisti cu inalta calificare din tara si strainatate pentru stagii doctorale si postdoctorale prin crearea de noi laboratoare / centre de training bazate pe simulare, programe de pregatire hands-on on salile de chirurgi experimentala;
  • Vizibilitate si atractivitate crescuta a ICF, ca partener al unor prestigioase institutii de cercetare internationale in proiecte de cercetare competitive in cadrul programelor internationale si nationale de cercetare.

Noul Centru de Excelentă din cadrul ICF isi propune să devină o fortă natională şi internatională pentru implementarea rezultatelor cercetării preclinice in practica clinică, in domenii ca oncogenomica, genomica transplantului sau terapiile celulare. Afectiunile vizate sunt cancerele digestive şi pulmonare, infectiile virale şi bacteriene, bolile metabolice, afectiunile hepatice şi ale tubului digestiv.

„Inaugurarea acestui centru este o dovadă că cercetarea medicală românescă a căpătat vizibilitate şi a început sâ articuleze unele premize, care să ducă la un sistem coerent şi bine structurat, deoarece avem încă vârfuri în domeniu, care pot produce rezultate, unele chiar foarte importante.

Principalele direcţii de cercetare pe care le vizăm sunt în principal analiza tumorilor maligne, în căutarea de remedii pentru boli care încă nu au soluţii şi aici ne vom axa pe oncogenomică şi proteomică.” a declarat domnul prof. univ. Dr. Irinel Popescu, directorul acestui proiect.

Informaţii suplimentare puteţi avea de la secretariatul conferinţei, 0742.355.773 Laura Sandu / 0748.100.281 Ana Maria Chiriac / cemt@sprinter.ro.

CENTRU DE EXCELENŢĂ ÎN MEDICINA TRANSLAŢIONALĂ Proiect 951 / SMIR CSNR 14056
Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice Operaţiunea 2.2.1 Dezvoltarea Infrastructurii C-D existente şi crearea de noi infrastructuri C-D (laboratoare, centre de cercetare)

Prezentarea Centrului CEMT