Data de 7 aprilie marchează aniversarea fondării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în 1948.
Anul acesta, Ziua Mondială a Sănătății, 7 aprilie, se desfăşoară sub sloganul « Construirea unei lumi mai drepte şi mai sănătoase »
În cadrul temei din acest an, OMS subliniază că pandemia COVID-19 a scos, din nou la iveală, lucruri deja ştiute şi anume inechitățile privind accesul la serviciile de sănătate ale populaţiei vulnerabile.
„COVID-19 a lovit puternic toate țările, dar impactul cel mai dur a fost asupra comunităților care erau deja vulnerabile. Aceste grupuri sunt mult mai expuse bolii, au mai puţine şanse să beneficieze de servicii de îngrijire a sănătății de calitate și, probabil, vor avea mai multe probleme de sănătate, ca urmare a măsurilor aplicate în pandemie”, arată OMS, în mesajul de Ziua Internaţională a Sănătăţii.
Academia de Științe Medicale din România susţine, prin profesioniştii săi, nevoia unui sistem sanitar nediscriminatoriu, promovarea progresului ştiinţific și înlăturarea factorilor de risc, cauzatori de boală.
Academia de Științe Medicale consideră Ziua Mondială a Sănătății reprezentativă pentru înnoirea medicinei contemporane, existenţa instituțiilor sanitare mondiale permanente, care prin cooperare reciprocă să poată ajuta la binele oamenilor, indiferent de statutul social, deci implicit şi a grupurilor vulnerabile.
Istoria ne arată că epocala realizare a eradicării variolei (1977), singura boală epidemică eradicată, până acum, a fost posibilă sub conducerea Organizației Mondiale a Sănătății și a efortului comun al tuturor statelor.
În acest spirit al eforturilor naționale și cooperării mondiale, ne exprimăm speranța stăpânirii și opririi pandemiei COVID-19.
Consemnând nobilele semnificații ale Zilei Mondiale a Sănătății, Academia de Științe Medicale, prin personalităţile marcante ale membrilor săi, recunoscute atât la nivel naţional, cât şi internaţional, se înscrie în proiectul mondial de control al pandemiei şi de acces echitabil la servicii de sănătate. Biroul Executiv al Academiei de Științe Medicale