Parteneriatul InterAcademy (IAP) pentru Sănătate a lansat actiunea „Un apel la acțiune pentru a combate sarcina în creștere a demenței”. Această declarație este aprobată de peste 50 de membri ai IAP pentru Sănătate (adică academii de medicină și academii de științe cu secții medicale puternice din întreaga lume).
În declarație, IAP evidențiază faptul că, la nivel mondial, proporția populației care are 65 de ani sau mai mare a crescut în ultimele decenii, iar această tendință va continua. De asemenea, deoarece avansarea vârstei este cel mai mare factor de risc cunoscut pentru demență, numărul persoanelor care trăiesc cu demență la nivel mondial aproape se va tripla până în 2050. Cea mai mare parte a acestei creșteri – de la 47,5 milioane de persoane la aproximativ 135,5 milioane – va apărea în rândul persoanelor care trăiesc în țările cu venituri scăzute si medii.
Mai multe boli ale creierului stau la baza demenței, mulți oameni prezentând schimbări în concordanță atât cu boala Alzheimer (cea mai comună formă de demență), cât și cu boala cerebrovasculară. Dar, în timp ce învățăm mai multe despre factorii de risc asociați în mod obișnuit cu demența (de exemplu, fumatul și diabetul care sunt asociate cu accident vascular cerebral și boli de inimă), demența continuă să fie o boală lent progresivă, în care diagnosticul este făcut după ce procesul este prezent de ani de zile. .
În plus, deși demența cu debut tânăr (sub 60 de ani) este rară în multe țări, acest lucru nu poate fi cazul în care HIV / SIDA este prevalent, cum ar fi în Africa sub-sahariană și în alte țări cu venituri mici. Astfel, tinerii din astfel de țări pot suporta o povară disproporționat mai mare de demență în anii următori.
De asemenea, demența nu afectează în egală măsură bărbații și femeile. Femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta demență și de a trăi mai mult cu această afecțiune. De asemenea, femeile oferă cea mai mare parte a îngrijirii informale (neplătite) pentru persoanele care trăiesc cu demență.
Prin urmare, IAP pentru Declarația de Sănătate solicită în mod specific guvernelor și altor furnizori de servicii medicale să pună în aplicare o serie de practici, inclusiv:
• Creșterea gradului de conștientizare prin educarea publicului despre demență, cum să mențină sănătatea creierului și prin acceptarea persoanelor cu demență așa cum sunt, adaptându-se la abilitățile rămase;
• Sprijinirea cercetării pentru a găsi și implementa abordări eficiente (atât farmacologice, cât și non-farmacologice) pentru a întârzia, preveni, încetini, trata, ameliora și, în cele din urmă, vindeca cauzele frecvente ale demenței;
• Investiții în sisteme naționale de asistență medicală, incluzând atât instruirea unui număr suficient și un mix de furnizori, precum și construirea infrastructurii necesare pentru a asigura îngrijirea în timp util, competent și centrată pe persoană, pentru persoanele care trăiesc cu demență și îngrijitorii acestora în toate etapele bolii.
„Apelul nostru la acțiune este unul care are ca scop dezvoltarea unei abordări bazate pe dovezi și orientată către sănătatea publică a acestei probleme viitoare”, explică Howard Chertkow, președintele grupului de lucru pentru IAP pentru sănătate care a pregătit declarația. „În cele din urmă, fiecare țară ar trebui să facă o evaluare clară pentru fiecare populație asupra potențialului de prevenire primară sau în amonte a demenței. Aceasta ar trebui să fie urmată de planuri de prevenire secundară, adică de detectare precoce, urmată de tratament eficient, care este considerat a fi mai eficient în acea etapă decât mai târziu. Un astfel de tratament ar include atât ceea ce este disponibil în prezent, cât și ceea ce ar trebui dezvoltat în curând prin studii terapeutice. Trebuie, de asemenea, să fie stimulată așa-numita prevenție terțiară (atenuarea demenței și ramificațiile ei prin diverse terapii și îngrijirea vieții pentru cei cu demență.”
Depei Liu de la Academia Chineză de Inginerie și co-președinte al IAP pentru Sănătate, spune: „Problema din ce în ce mai mare a demenței afectează toate țările, indiferent dacă sunt dezvoltate sau în curs de dezvoltare. Prin eliberarea acestei declarații, sperăm că IAP pentru Sănătate și academiile sale membre, reprezentând comunitatea mondială de științe medicale, vor putea să conștientizeze ceea ce trebuie făcut pentru a merge mai departe. Ne așteptăm ca academiile noastre membre să le prezinte direct guvernelor naționale și să le difuzeze prin rețelele științifice și medicale naționale, astfel încât recomandările noastre să poată începe să fie implementate. Recomand în special țările cu venituri mici și medii să facă tot ce pot pentru a răspunde acestei crize care se înrăutățeste ”
Celălalt co-președinte al IAP pentru sănătate, Detlev Ganten, al Academiei Naționale de Științe din Germania, Leopoldina, a adăugat: „Ca toate declarațiile IAP, această declarație privind demența a fost revizuită în detaliu. Prezintă – pe baza celor mai recente dovezi ale academiilor noastre membre – cele mai bune sfaturi imparțiale pentru factorii de decizie din ministerele naționale de sănătate și bunăstare socială, agențiilor de asistență medicală și altor instituții relevante și factorilor de decizie la nivel internațional. Sarcina demenței este în creștere, în special în țările cu o societate îmbătrânită și este timpul să luăm măsuri. ”
In grupul de lucru responsabil pentru revizuirea declarației IAP „Un apel la acțiune pentru a combate sarcina în creștere a demenței” au fost prezenti:
- Dr. Howard Chertkow, Canada (Chair)
- Prof. Ama de-Graft Aikins, Ghana
- Dr. Liaquat Ali, Bangladesh
- Dr. Laila Asmal, South Africa
- Prof. Hayrunnisa Bolay Belen, Turkey
- Prof. Carol Brayne, United Kingdom
- Dr. Josef Priller, Germany
- Prof. Lars Lannfelt, Sweden
- Prof. Alan Leshner, USA
- Dr. Ninoslav Mimica, Croatia
- Prof. Maryam Noroozian, Iran
- Prof. Adesola Ogunniyi, Nigeria
- Prof. Juha Rinne, Finland
- Prof. Paolo Maria Rossini, Italy
- Dr. Jonas Alex Morales Saute, Brazil
- Dr. Philip Scheltens, Netherlands
- Dr. Ales Stuchlik, Czech Rep.
IAP for Health cuprinde una dintre rețelele fondatoare ale Parteneriatului InterAcademy (IAP). Este o rețea de 78 din academiile lumii de medicină și secții medicale ale academiilor de științe și inginerie, este angajată să îmbunătățească sănătatea la nivel mondial.
Obiectivele IAP sunt: consolidarea capacității academiilor de a oferi guvernelor consultanță bazată pe dovezi cu privire la politica de sănătate și știință; să sprijine crearea de noi academii; să sprijine crearea de proiecte de către academiile membre pentru consolidarea cercetării și a învățământului superior în țările lor; și să emită declarații de consens cu privire la probleme de importanță pentru sănătatea globală.
Mai multe informații despre IAP pot fi găsite la: www.interacademies.org
Prin IAP, academiile mondiale de medicină și ramurile medicale ale academiilor științifice emit declarații încă din 2002, când au emis prima lor declarație despre boli infecțioase, „Controlul infecțiilor în secolul XXI”. De atunci, declarațiile au abordat subiecte care includ beneficiile pentru sănătate Declarațiile IAP anterioare pot fi găsite la: http://www.interacademies.org/10878/Statements.