In perioada 21-24.06.2015 o delegatie a Academiei de Stiinte Medicale, Academiei Romane si UMF Carol Davila Bucuresti a vizitat Universitatea din Edinburgh, prestigioasa institutie de invatamant din Marea Britanie.
Vizita a avut loc cu sprijinul si implicarea Biroului Consular al Romaniei la Edinburgh si a Excelentei Sale Domnul Consul Dr. Mihai Delcea.
Membrii delegatiei romane au fost Academician Irinel Popescu, Presedinte al ASM si Vicepresedinte FEAM, Academician Victor Voicu, Secretar General al Academiei Romane, Prof. Dr. Codrut Sarafoleanu si Conf. Univ. Florin Dan Popescu de la UMF Carol Davila Bucuresti.
In data de 22.06.2015 delegatia romana s-a intalnit cu reprezentantii conducerii Universitatii de Medicina din Edinburgh – Prof Hilary Critchley, Directorul Departamentului Clinic al Facultatii de Medicina, Prof Philippa Saunders, Director al Departamentului de Invatamant Postuniversitar al Universitatii si Profesor John Iredale, Decan al Facultatii de Medicina.
Discutiile au avut ca teme principale educatia medicala, pregatirea profesionala postuniversitara, cercetarea stiintifica si accesarea fondurilor europene pentru cercetare in competitia New Horizons 2020.
Colaborarea in programele educationale se poate desfasura prin facilitarea mobilitatii resurselor umane (rezidenti sau studenti doctoranzi), invatamant la distanta si programe de perfectionare a formatorilor.
Pregatirea profesionala postuniversitara se va derula prin programe comune de pregatire a rezidentilor conform curriculei europene si normelor UEMS si proiecte de cercetare doctorala in departamente ale Universitatii de Medicina din Edinburgh pe teme de interes comun.
Identificarea directiilor comune de cercetare, a cercetatorilor romani ca parteneri valorosi precum si constituirea unor echipe de lucru dedicate proiectelor de cercetare multicentrice finantate prin competitia europeana New Horizons 2020 au fost deasemenea dezbatute.
Se doreste implicarea Academiei de Stiinte Medicale din Romania in identificarea acestor parteneri pentru Universitatea din Edinburgh si dezvoltarea conceptului de medicina translationala. Toate aceste directii de colaborare si parteneriate vizeaza dezvoltarea retelei si infrastructurii de cercetare din Romania pentru a evita emigratia tinerilor medici si cercetatori foarte valorosi.
S-a vizitat de asemenea Centrul de Medicina Regenerativa al Universitatii din Edinburgh si s-au identificat punctele comune de interes in domeniul cercetarii celulelor stem. Impreuna cu Prof. Charles French Constant, directorul institutului, s-au identificat partenerii romani si directiile de dezvoltare a colaborarii – neuroregenerarea, celule stem hematopoetice, regenerarea hepatica si nisele de celule stem epiteliale.
La Bioquarter, impreuna cu Prof. Bill Blair, s-au discutat metodele de finantare si dezvoltare a cercetarii intr-o universitate moderna, modul de identificare a companiilor dispuse sa investeasca in cercetarea fundamentala orientata pe diagnosticul genetic si molecular si tratamentul afectiunilor cu impact social si economic major. S-a insistat pe stimularea tinerilor cercetatori pentru a identifica si dezvolta teme de cercetare-inovare cu aplicabilitate practica.
În data de 23 iunie 2015, delegația a vizitat Școala de Medicină Veterinară, The Royal (Dick) School of Veterinary Studies, a Universității din Edinburgh, impreuna cu Prof. Jeremy Bradshaw, Prorector cu Relatii Internationale si profesor de Biofizică moleculară, cu responsabilități principale în supravegherea instituțională de formare în cercetare la nivel postuniversitar și postdoctorat .
Profesor universitar Bernadette Dutia, Director de Studii Postuniversitare, a fost gazda vizitei la Institutul Roslin, unde au fost prezentate facilitățile impresionante pentru cercetare in medicina veterinara si comparata.
Institutul Roslin, aflat în cadrul Campusului Universității din Edinburgh, denumit Easter Bush Campus, este implicat în programe complexe de cercetare axate pe sănătatea și bunăstarea animalelor, precum și aplicații în medicina veterinară și umană.
Profesor universitar Natalie Waran a oferit un tur al locațiilor și facilităților de studiu. Renovarea Școlii de Medicină Veterinară a fost remarcată, alături de activitatea de strângere de fonduri de stat și din sectorul comercial, cu protejarea proprietății intelectuale. Facilitățile considerabile de cercetare se alătură unor spații comune de interacțiune și de studiu, unde studenți, cadre didactice și cercetători se pot întâlni și discuta si incuraja abordul patologiei in echipa multidisciplinara.
În data de 24 iunie 2015, a avut loc intalnirea cu Profesorul Aziz Sheikh, Directorul Departamentului de Sanatate Publica si Dezvoltare a asistenței medicale primare. S-au discutat progresele din domeniul patologiei respiratorii si al bolilor alergice, modalitățile actuale de diagnostic, codificare și tratament al acestora si aspecte de metodologie de cuantificare si raportare a bolilor precum si de reformare a conceptului de sanatate publica si epidemiologie.
Acad.Prof.Dr.Dorinel Sarafoleanu