×

Proteză cu interfață neurală bidirecțională fabricată în România

Proteză cu interfață neurală bidirecțională fabricată în România

 

Proteza neurală a fost concepută în proiectul ARMIN (Arm neuroprosthesis equipped with artificial skin and sensorial feedback – EEA-RO-NO-2018-0390, 2019 – 2024) și a fost fabricată în proiectul European NerveRepack (Intelligent neural system for bidirectional connection with exoprostheses and exoskeletons, ctr. nr. 101112347, HORIZON-KDT-JU-2022-2-RIA-Topic-1, 2023 – 2027).

Academia de Științe Medicale a participat în proiectul ARMIN împreună cu alți patru parteneri din Romania și un partener din Norvegia. Colectivul de medici din Academia de Științe Medicale care a participat la activitățile de cercetare din proiectul ARMIN a fost coordonat de Profesor universitar medic Adrian Gheorghe Barbilian (Cercetător Științific gradul I).

Partenerii din proiectul ARMIN au continuat cercetările în proiectul NerveRepack (coordonat de IMT Bucuresti), împreună cu alți 22 de parteneri din 10 țări europene. Colectivul de medici care participă la activitățile de cercetare din proiectul NerveRepack este coordonat de Profesor universitar medic Ana Maria Oproiu, șef secție clinică chirurgie plastică, SUUB/ UMF Carol Davila.

Principalul element de noutate al protezei de antebraț îl reprezintă interfața neurală care asigură conectarea wifi bidirecțională a protezei cu sistemul nervos al pacientului cu amputație de antebraț (figura 1).

Interfața neurală conține două tipuri de electrozi:

  • Electrozi care captează semnalele neurale din fascicolele motorii ale nervilor; aceste semnale sunt trimise wifi la sistemul de control al protezei pentru a comanda mișcările acesteia;
  • Electrozi care stimulează fascicolele senzoriale ale nervilor pacientului cu semnale de la senzorii de presiune de pe degetele protezei pentru a-i genera pacientului senzații de feedback tactil.