Universitatea de Medicină şi Farmacie „ Carol Davila” din Bucureşti a împlinit, în 29 iulie, 167 de existenţă. Iniţiativa înfiinţării unei astfel de instituţii de educaţie medicală aparţine doctorului Carol Davila, care a denumit-o Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie din Bucureşti.
Academia de Ştiinţe Medicale felicită Universitatea „Carol Davila”, cu ocazia aniversării celor 167 de ani de existenţă, instituţia fiind una dintre cele mai vechi și prestigioase unităţi de învățământ medical din România.
Si, aşa cum menţiona recent, rectorul Universității de Medicină prof. dr. Viorel Jinga, universitatea are la bază eforturile și viziunea înaintașilor noștri, de la fondatorul Carol Davila, până la alți ctitori ai școlii medicale românești. Această instituție prestigioasă l-a avut printre absolvenți pe George Emil Palade, laureat al premiului Nobel pentru medicină, simbolizând excelența academică și contribuția semnificativă la știința medicală mondială. Trebuie menţionată însă şi contribuţia medicului Ioan Moraru. Medic, cercetător, membru al Academiei Române, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1985, ca membru al societăţii „Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear”.
UMF a fost creată ca Școală Națională de Medicină și Farmacie, având ca scop formarea de ofițeri de sănătate și farmaciști ,,pentru serviciul sanitar al armatei, al spitalelor și districtelor, precum și veterinari.
Capacitatea școlii cuprindea un număr de 110 elevi, în care erau împarțiți 40 pentru armată, 50 pentru districte și 20 pentru farmacie.
Pe măsură ce numărul de studenți și cerințele educaționale au crescut, școala a suferit multiple transformări și extinderi. În anul 1869, a fost integrată în cadrul Universității din București, sub denumirea de Facultatea de Medicină. Aceasta a marcat începutul unei noi ere în educația medicală din România, oferind studenților acces la o educație interdisciplinară și la resurse academice mai ample.
De-a lungul timpului, Școala Națională de Medicină și Farmacie din București a fost locul unde au activat numeroase personalități remarcabile ale medicinei românești și internaționale.
Astăzi, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București continuă să fie un pilon al educației medicale în România. Cu programe academice diverse, un corp profesoral dedicat și facilități moderne, universitatea formează viitoarele generații de medici și farmaciști, pregătindu-i să facă față provocărilor actuale ale sistemului de sănătate.
Biroul Executiv al Academiei de Științe Medicale felicită întrega comunitate a Universităţii de Medicină din Bucureşti: cadre didactice, departamente academice, de conducere, studenţi, rezidenţi, pentru menţinerea instituţiei la cele mai înalte standarde.
Preşedinte Academia de Ştiinţe Medicale, Prof. Univ. Dr. Mircea Beuran